ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
  ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ - ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

  ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
 
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, 9ου Εξαμήνου (μάθημα-θέμα)
  Διδάσκοντες: Β.Βεσκούκης, Επ.Καθ. ΠΔ407, Α.Μαντόγλου, Αν.Καθ., Δ.Παραδείσης, Καθ.

 

  Αρχή  l  Περιεχόμενο και ύλη μαθήματος  l  Πρόγραμμα διαλέξεων και διαφάνειες  l  Θέματα εργασιών  l  Βοηθητικό υλικό  l  Σύνδεσμοι, πηγές πληροφοριών


Κατηγορίες θεμάτων εργασιών

Θα εκπονηθούν ατομικές εργασίες σε θέματα εντός του περιεχομένου του μαθήματος υπό την επίβλεψη τουλάχιστον ενός εκ των διδασκόντων. Ενδεικτικά θέματα εργασιών αναφέρονται ακολούθως.

1.       Εισαγωγή στην κωδικοποίηση ψηφιακού σήματος και στα πρωτόκολλα ψηφιακών επικοινωνιών.

2.       Το πρωτόκολλο RS232 και οι εφαρμογές του.

3.       Το πρωτόκολλο RS422 και οι εφαρμογές του.

4.       Συνδεσμολογία USB και εφαρμογές.

5.       Το πρωτόκολλο IEEE 1394 και οι εφαρμογές του.

6.       Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών, το Ethernet και το TCP/IP.

7.       Ασύρματες επικοινωνίες: δίκτυα Ethernet 802.11a/b/g και εφαρμογές.

8.       Ασύρματες επικοινωνίες: το πρωτόκολλο Bluetooth και εφαρμογές.

9.       Πρωτόκολλα τοπογραφικών οργάνων, απαιτήσεις διασυνδεσιμότητας και εφαρμογών.

10.   Μελέτες περιπτώσεων διασύνδεσης τοπογραφικών οργάνων, gps, φωτογραφικών μηχανών, φορητών υπολογιστών (laptop, palm, pocketpc), data loggers κ.ά. (συμπληρώστε-διορθώστε), με χρήση έτοιμου λογισμικού.

11.   Κατασκευή λογισμικού επίδειξης διασυνδεσιμότητας ετερογενών συσκευών σε χαμηλό επίπεδο, με χρήση έτοιμων βιβλιοθηκών.

 Απαραίτητη για την εκπόνηση των εργασιών είναι η γνώση βασικών στοιχείων προγραμματισμού και ψηφιακής παράστασης δεδομένων. Για τις εργασίες που θα περιλαμβάνουν κατασκευή κώδικα, είναι απαραίτηση η γνώση μίας εκ των γλωσσών προγραμματισμού C, C++, καθώς και του λειτουργικού συστήματος που θα επιλεγεί. Οι απαραίτητες συσκευές (Palm, PocketPC) καθώς και το αναγκαίο λογισμικό (γλώσσες προγραμματισμού, περιβάλλοντα ανάπτυξης) θα διατεθούν σε όσους εκπονήσουν εργασία που απαιτεί τη χρήση τους.

 

Θέματα εργασιών 2004-2005

1. Εισαγωγή στις σειριακές επικοινωνίες και το πρωτόκολλο RS232
Η εργασία αυτή θα καταπιαστεί με την απλοποιημένη εισαγωγική παρουσίαση των βασικών αρχών των σειριακών επικοινωνιών
RS232, με σκοπό την κατανόησή τους από τεχνικό ακροατήριο χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής. Επίσης θα περιλαμβάνει αναφορές σε παραδείγματα σύνδεσης τοπογραφικών οργάνων μέσω σειριακών επικοινωνιών. Πηγές πληροφοριών: ένα επιλεγμένο βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ, επιλεγμένα white papers και site στο internet. Παραδοτέα: α) τεχνική έκθεση 20-40 σελίδων, β) επιλεγμένοι σύνδεσμοι internet. Εκπόνηση από: 1 άτομο.

2. Εφαρμογές σειριακών επικοινωνιών σε τοπογραφικά όργανα
Η εργασία αυτή θα ασχοληθεί με τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τη συνδεσιμότητα τοπογραφικών οργάνων με χρήση σειριακών επικοινωνιών (
USB, RS232). Θα γίνει έρευνα αγοράς (μέσω internet) σχετικά με τις δυνατότητες σύνδεσης και επικοινωνίας που παρέχουν τα διάφορα όργανα και σχετικά με τις υπηρεσίες - εφαρμογές που προσφέρονται πάνω από αυτή τη σύνδεση. Πηγές πληροφοριών: εγχειρίδια χρήσης οργάνων, εργαστήρια γεωδαισίας, internet. Παραδοτέο: τεχνική έκθεση 20-40 σελίδων σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση και με τις σημερινές και μελλοντικές δυνατότητες των οργάνων, πίνακες με ενδεικτικό κόστος και απαιτήσεις - προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων. Εκπόνηση από: 1-2 άτομα.

3. Εφαρμογές σειριακών επικοινωνιών σε GPS
Η εργασία αυτή θα ασχοληθεί με την καταγραφή των δυνατοτήτων σύνδεσης GPS μέσω σειριακών επικοινωνιών σε προσωπικούς υπολογιστές (PC με λειτουργικό σύστημα MS Windows) καθώς και σε άλλες συσκευές (πχ συστήματα αυτόματης πλοήγησης). Θα γίνει έρευνα αγοράς (κυρίως μέσω internet) και θα αποτυπωθούν οι δυνατότητες σύνδεσης για GPS χειρός μέσω σειριακής θύρας και USB, καθώς και οι υπηρεσίες που διατίθενται από το GPS πάνω από κάθε είδος σύνδεσης. Θα επιλεγούν συγκεκριμένες αντιπροσωπευτικές συσκευές και θα δοθούν παραδείγματα. Πηγές πληροφοριών: εγχειρίδια GPS, internet. Παραδοτέο: τεχνική έκθεση 20-40 σελίδων σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση και με τις σημερινές και μελλοντικές δυνατότητες επικοινωνίας GPS με προσωπικό υπολογιστή, συνοπτικοί πίνακες. Εκπόνηση από: 1-2 άτομα.

4. Εφαρμογές GPS σε υπολογιστές παλάμης
Η εργασία αυτή θα ασχοληθεί με την καταγραφή και παρουσίαση των δυνατοτήτων σύνδεσης συσκευών
GPS με ενσύρματη και ασύρματη (bluetooth) τεχνολογία με προσωπικούς υπολογιστές χειρός τεχνολογίας Palm και Windows Mobile. Θα καταγραφούν οι κατηγορίες και ορισμένες ενδεικτικές λύσεις (προϊόντα) σε κάθε κατηγορία, με αναφορά στο κόστος, τις προσφερόμενες υπηρεσίες και την ενεργειακή αυτονομία κάθε λύσης. Θα επιλεγούν συγκεκριμένες αντιπροσωπευτικές λύσεις (συνδυασμός GPS και pocketPC ή Palm) και θα δοθούν παραδείγματα. Πηγές πληροφοριών: Τεχνικά χαρακτηριστικά και εγχειρίδια συσκευών PocketPC, Palm, και GPS, internet. Παραδοτέο: τεχνική έκθεση 20-40 σελίδων σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση και με τις σημερινές και μελλοντικές εφαρμογές των συσκευών που συνδυάζουν GPS χειρός με υπολογιστή χειρός, συνοπτικοί πίνακες. Εκπόνηση από: 1-2 άτομα.

5. Το πρωτόκολλο ΝΜΕΑ
Στην εργασία αυτή θα γίνει μια παρουσίαση του πρωτοκόλλου
NMEA για την επικοινωνία GPS και άλλων συσκευών. Θα γίνει αναδρομή στην εξέλιξη του προτύπου, και αναλυτική παρουσίαση της τελευταίας του έκδοσης σε επίπεδο σύνδεσης και υπηρεσιών. Πηγές πληροφοριών: Προδιαγραφή του πρωτοκόλλου ΝΜΕΑ, internet. Παραδοτέο: τεχνική έκθεση 20-40 σελίδων. Εκπόνηση από: 1 άτομο.

6. Το πρωτόκολλο Garmin
Στην εργασία αυτή θα γίνει μια παρουσίαση του πρωτοκόλλου Garmin για την επικοινωνία GPS και άλλων συσκευών. Θα γίνει αναλυτική παρουσίαση της τελευταίας του έκδοσης σε επίπεδο σύνδεσης και υπηρεσιών καθώς και αναφορά στις διαφορές του από το πρωτόκολλο ΝΜΕΑ. Πηγές πληροφοριών: Προδιαγραφή του πρωτοκόλλου, internet. Παραδοτέο: τεχνική έκθεση 20-40 σελίδων. Εκπόνηση από: 1 άτομο.

7. Το πρωτόκολλο Magellan
Στην εργασία αυτή θα γίνει μια παρουσίαση του πρωτοκόλλου Magellan για την επικοινωνία GPS και άλλων συσκευών. Θα γίνει αναλυτική παρουσίαση της τελευταίας του έκδοσης σε επίπεδο σύνδεσης και υπηρεσιών καθώς και αναφορά στις διαφορές του από το πρωτόκολλο ΝΜΕΑ. Πηγές πληροφοριών: Προδιαγραφή του πρωτοκόλλου, internet. Παραδοτέο: τεχνική έκθεση 20-40 σελίδων. Εκπόνηση από: 1 άτομο.

8. Επικοινωνία μεταξύ λογισμικού σχεδίασης και συσκευών GPS
Η εργασία θα καταπιαστεί με τις δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ λογισμικού σχεδίασης και ειδικών συσκευών GPS και συγκεκριμένα τις δυνατότητες μεταφοράς ενός σχεδίου σε συσκευή GPS και στη συνέχεια εντοπισμό των σημείων στο χώρο, καθώς και αντίστροφα. Θα γίνει αναφορά στις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς (πχ λογισμικό, ακρίβεια, βήματα που πρέπει να γίνουν, προβλήματα αυτοματοποίησης). Πηγές πληροφοριών: Τεχνικά χαρακτηριστικά και εγχειρίδια επιλεγμένων συσκευών GPS, internet. Παραδοτέο: τεχνική έκθεση 20-40 σελίδων σχετικά με τις προσφερόμενες δυνατότητες, τη ροή εργασιών, καθώς και έκθεση επίδειξης μιας περίπτωσης, συνοπτικοί πίνακες και σχήματα. Εκπόνηση από: 1-2 άτομα.

9. Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και το πρωτόκολλο TCP/IP
Στην εργασία αυτή θα γίνει μια εισαγωγική αναφορά στα δίκτυα υπολογιστών, το πρότυπο OSI και το πρωτόκολλο TCP/IP με σκοπό την κατανόησή τους από τεχνικό ακροατήριο χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής. Επίσης θα περιλαμβάνει αναφορές σε ενδεχόμενες εφαρμογές χρήσης του πρωτοκόλλου για εφαρμογές τοπογράφου μηχανικού. Πηγές πληροφοριών: ένα επιλεγμένο βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ, επιλεγμένα white papers και site στο internet. Παραδοτέα: τεχνική έκθεση 20-40 σελίδων, επιλεγμένοι σύνδεσμοι internet. Εκπόνηση από: 1 άτομο.

Για όλες τις εργασίες ισχύουν τα παρακάτω:

Ορισμός σελίδας: Α4 με περιθώρια 2,5 εκατοστά από όλες τις πλευρές, χαρακτήρες Arial 10 pt με line spacing ίσο με 14 σημεία (pt), απόσταση πριν από κάθε παράγραφο 6 σημεία και μετά από κάθε παράγραφο 0 σημεία, χρήση bold γραμματοσειράς (10 σημείων) για τίτλους με μία κενή γραμμή πριν από κάθε τίτλο και αρίθμηση επιπέδων. Σχήματα ενσωματωμένα ως wmf / windows metafile. Μία σελίδα εξώφυλλο και μία σελίδα περιεχόμενα.

Αναφορές βιβλιογραφίας: όλη η έντυπη και ηλεκτρονική βιβλιογραφία που θα χρησιμοποιηθεί θα αναφερθεί στο τέλος κάθε εργασίας και θα παραδοθεί (η ηλεκτρονική) σε ψηφιακή μορφή. Συγκεκριμένα θα περιληφθούν όλοι οι σύνδεσμοι internet, τα αρχεία pdf κλπ αρχεία που θα χρησιμοποιηθούν.

Διαδικασία εκπόνησης: αναζήτηση και επιλογή πηγών, δόμηση περιεχομένου εργασίας και συμφωνία με επιβλέποντα, εκπόνηση αρχικής έκδοσης μέχρι 15 Δεκεμβρίου, λήψη παρατηρήσεων μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και εκπόνηση τελικής έκδοσης μέχρι το τέλος του εξαμήνου.

Επικοινωνία: Σελίδα μαθήματος: www.survey.ntua.gr/main/courses/general/eds, email: v.vescoukis@cs.ntua.gr

 


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ: 25.ΟΚΤ.2004